Pölse - kort fakta

Rød pølse, eller dansk pølse, är en fläskkorv med rött korvskinn som är typiskt för det danska köket.

Tidigare innehöll den ett färgämne som var förbjudet i bland annat Sverige, men sedan färgämnet bytts ut säljs den även utanför Danmark. Anledningen till att pølsen är röd är för att under kriget urskilja andrahandssorteringen av korv. De sämre korvarna färgades röda för att man inte skulle kunna sälja dessa till ett högre pris. Köparna tyckte emellertid om den röda färgen vilket gjorde att de röda korvarna sålde bättre än de ofärgade. Idag är kvaliteten på korven mycket bra och röda pölser står numera för kvalitetskorv.

Röda pølser äts oftast direkt med fingrarna på en tallrik tillsammans med senap, ketchup och rostad lök alternativt rå, hackad gul lök och med brödet vid sidan om. Den rostade löken är ett typiskt tillbehör i Danmark. Danskarna lägger inte den røde pølsen i korvbrödet utan äter bröden för sig och korven för sig. Brödet, såväl som korven, doppas ofta i senapen och ketchupen.

Länge leve pölsen!!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0